top of page
  • Trupi dhe Shëndeti

FARAT CHIA

Farat Chia (Salvia hispanica), të quajtura edhe Salba Chia ose Chia meksikane, janë fara të ngrënshme të një bime nga familja e nenexhikut. Me origjinë nga Meksika dhe Guatemala, farat kanë një histori të gjatë. Ato ishin jetike në kulturat e lashta Aztec dhe Mesoamerikane. Farat përdoreshin për probleme shëndetësore si metodë alternative mjekësore dhe ishin pjesë shumë e rëndësishme e dietës së njerëzve.


Sot, chia rritet komercialisht në shumë vende duke përfshirë Meksikën, Guatemalën, Perunë, Argjentinën, Australinë dhe Shtetet e Bashkuara. Farat njihen gjerësisht për përdorimin e tyre si një përbës shtesë shumë i pasur me lëndë ushqyese, në dietat e shëndetshme.


Disa nga përfitimet e saj janë:


1. Ndihmojnë në humbjen e peshës

2. Përmbajnë antioksidantë

3. Ulin rrezikun e problemeve të zemrës

4. Ulin nivelin e sheqerit në gjak

5. Përmbajnë lëndë ushqyese shumë të rëndësishme për kockat

6. Të përshtatshme për t'u përfshirë në dieta të ndryshme

7. Farat Chia janë të pasura me Omega 3


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page